Niquitin Clear náplasti 21 mg 7 ks

emp tdm (vre.PET/LDPE/Al/adhezív.vrstva/acrylonitril kopolymér) 1x7 ks

Kód tovaru: 35250

EAN: 8590335001190

Tento produkt aktuálne nie je dostupný

31,08 € s DPH

Jednotková cena za ks4,44 €

Nakúpte ešte za 40,00 € a máte dopravu zadarmo (Cena dopravy je: 3,00 €)

O produkte

Niquitin Clear- náplasti sa používajú ako podporný prostriedok odvykania od fajčenia u dospelých fajčiarov, teda pre osoby staršie ako 18 rokov. Niquitin Clear -náplasti sa nalepí jednoducho, priamo na kožu,kde sa postupne uvoľňuje presne určené množstvo nikotínu.

Detaily

Indikácie: NiQuitin Clear 21 mg, 14 mg a 7 mg sú lieky na odvykanie od fajčenia a to tým, že nahrádzajú nikotín, na ktorý ste zvyknutý z cigariet. Závislosť od fajčenia je totiž spôsobená nikotínom nachádzajúcom sa v cigaretách. Tento typ liečby sa nazýva nikotínová substitučná terapia (Nikotin Replacement Therapy, NRT).

NiQuitin Clear je mäkká obdĺžniková priehľadná viacvrstvová náplasť so zaoblenými rohmi. Obsahuje nikotín, ktorý je v nej rovnomerne rozptýlený a po nalepení náplasti sa z nej postupne uvoľňuje v určitom množstve, ktoré sa vstrebáva kožou. Množstvo nikotínu uvoľnené z náplasti je nižšie ako množstvo z cigariet. Náplasti NiQuitin Clear zmierňujú túžbu po fajčení a odstraňujú nepríjemné príznaky pri prerušení fajčenia (ako sú podráždenosť, frustrácia, zlosť, úzkosť, nepokoj a poruchy koncentrácie). Pomáhajú tak prekonať návyk na fajčenie. Používajú sa ako súčasť odvykacej kúry. Pretože NiQuitin Clear neobsahuje decht ani oxid uhoľnatý z cigaretového dymu, nemá také zdravotné riziko ako má fajčenie tabaku.Liek sa používa ako podpora odvykania od fajčenia u dospelých fajčiarov.

Ak sa do 6 mesiacov nebudete cítiť lepšie alebo sa budete cítiť horšie, musíte sa obrátiť na lekára.

Kontraindikácie: Nepoužívajte NiQuitin Clear ak, ste alergický na nikotín alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek tohto lieku, ak ste nefajčiar alebo len príležitostný fajčiar, ak ste nedávno prekonali srdcový infarkt, máte nestabilnú alebo zhoršujúcu sa angínou pektoris (bolesť na hrudníku) alebo máte závažné poruchy srdcového rytmu, ak ste nedávno prekonali mozgovú mŕtvicu, tehotné a dojčiace ženy, ak máte menej ako18 rokov.

Predtým ako začnete používať NiQuitin Clear, obráťte sa na svojho lekára:

  • Pri zápalových alebo iných kožných ochoreniach.

  • Pri ochorení srdca alebo krvného obehu a pri vysokom krvnom tlaku.

  • Po prekonanej mozgovej príhode (mŕtvici).

  • Pri závažnej poruche funkcie pečene a/alebo závažnej poruche funkcie obličiek.

  • Pri žalúdočnom alebo dvanástnikovom vrede alebo pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy.

  • Ak ste diabetik

  • Ak máte epilepsiu.

  • Pri nádore nadobličiek (feochromocytómu).

  • Ak sa u vás objaví sčervenanie kože, opuch alebo vyrážka, mali by ste prerušiť liečbu nikotínovými náplasťami a obrátiť sa na svojho lekára

Pri odvykaní od fajčenia liekom NiQuitin Clear sa bude množstvo nikotínu vo vašom tele postupne znižovať a môže dôjsť k zmene odpovedi na súbežne podávané lieky. Ak súbežne užívate niektoré nižšie uvedené lieky, je možné, že môže nastať potreba zmeny dávkovania. Sú to: kofeín (niektoré lieky proti bolesti), teofylín (liečba prieduškovej astmy), imipramín alebo klomipramín (liečba depresie), inzulín (liečba cukrovky), propranolol a prazosín (liečba vysokého krvného tlaku), pentazocín alebo fenacetín (liečba bolesti), fenylbutazón (nesteroidný protizápalový liek), izoprenalín (liečba poruchy srdcového rytmu), salbutamol (liečba prieduškovej astmy a chronickej obštrukčnej choroby pľúc).

Tehotenstvo a dojčenie: Náplasti nie sú určené pre tehotné a dojčiace ženy.

Spôsob použitia: Ak podstupujete odvykaciu kúru od fajčenia a používate nikotínové náplasti NiQuitin Clear, je dôležité, aby ste prestali fajčiť. Vyfajčenie čo i len jednej cigarety znižuje šancu na úspech. V období, kedy používate náplasti, nesmiete užívať iné prípravky obsahujúce nikotín (napr. nikotínové žuvačky). Fajčenie alebo užívanie prípravkov obsahujúcich nikotín pri súbežnej liečbe nikotínovými náplasťami NiQuitin Clear tiež zvýrazňuje nežiaduce účinky spojené s prerušením fajčenia.

Dospelí vrátane starších osôb:

  • Ak fajčíte viac ako 10 cigariet denne, platí nasledujúci postup:

Fáza 1, NiQuitin Clear 21 mg počas prvých 6 týždňov potom ďalej

Fáza 2, NiQuitin Clear 14 mg počas nasledujúcich 2 týždňov potom ďalej

Fáza 3, NiQuitin Clear 7 mg počas posledných 2 týždňov.

  • Ak fajčíte menej ako 10 cigariet denne, platí nasledujúci postup:

Fáza 2, NiQuitin Clear 14 mg počas prvých 6 týždňov potom ďalej

Fáza 3, NiQuitin Clear 7 mg počas posledných 2 týždňov.

Je dôležité dodržať zostupný dávkovací program až do konca odvykacej kúry. Zvýši sa tým šanca na úspech liečby. Náplasti nepoužívajte dlhšie ako desať po sebe nasledujúcich týždňov. V prípade, že začnete znovu fajčiť, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom ako dosiahnuť lepšie výsledky pri ďalšom použití náplastí NiQuitin Clear. Bližšie informácie o spôsobe použitia, lepení náplastí sú uvedené v Príbalovej informácii v sekcii Na stiahnutie.

Vlastnosti

Účinná látka nikotín
Množstvo účinnej látky v 1 dávke lieku 114 mg / náplasť
Lieková forma transdermálna náplasť
Koľko dní Vám vydrží balenie 30

Na stiahnutie

Napísať hodnotenie

Príloha č. 3 k notifikácii o zmene, ev.č. 2021/02329-Z1B

Písomná informácia pre používateľa

NiQuitin CLEAR 21 mg/24 h transdermálna náplasť

NiQuitin CLEAR 14 mg/24 h transdermálna náplasť

NiQuitin CLEAR 7 mg/24 h transdermálna náplasť

nikotín

Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete používať tento liek, pretože obsahuje pre vás dôležité informácie.

Vždy užívajte tento liek presne tak, ako je to uvedené v tejto informácii alebo ako vám povedal váš lekár.

  • Túto písomnú informáciu si uschovajte. Možno bude potrebné, aby ste si ju znovu prečítali.
  • Ak potrebujete ďalšie informácie alebo radu, obráťte sa na svojho lekára, poradcu pre odvykanie od fajčenia alebo na lekárnika.
  • Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho lekára. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii. Pozri časť 4.
  • Ak nebudete schopný prestať fajčiť do 6 mesiacov liečby níkotínovými náplasťami NiQuitin CLEAR, musíte sa obrátiť na lekára.

V tejto písomnej informácii sa dozviete:

  1. Čo je NiQuitin CLEAR a na čo sa používa
  2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako použijete NiQuitin CLEAR
  3. Ako používať NiQuitin CLEARl
  4. Možné vedľajšie účinky
  5. Ako uchovávať NiQuitin CLEAR
  6. Obsah balenia a ďalšie informácie

1. Čo je NiQuitin CLEAR a na čo sa používa

NiQuitin CLEAR sú lieky na odvykanie od fajčenia a to tým, že nahrádzajú nikotín, na ktorý ste zvyknutý z cigariet. Závislosť od fajčenia je totiž spôsobená nikotínom nachádzajúcom sa v cigaretách. Tento typ liečby sa nazýva nikotínová substitučná terapia (Nikotin Replacement Therapy, NRT).

NiQuitin CLEAR je mäkká obdĺžniková priehľadná viacvrstvová náplasť so zaoblenými rohmi. Obsahuje nikotín, ktorý je v nej rovnomerne rozptýlený a po nalepení náplasti sa z nej postupne uvoľňuje v určitom množstve, ktoré sa vstrebáva kožou. Množstvo nikotínu uvoľnené z náplasti je nižšie ako množstvo z cigariet. Náplasti NiQuitin CLEAR zmierňujú túžbu po fajčení a odstraňujú nepríjemné príznaky pri prerušení fajčenia (ako sú podráždenosť, frustrácia, zlosť, úzkosť, nepokoj a poruchy koncentrácie).

Pomáhajú tak prekonať návyk na fajčenie. Používajú sa ako súčasť odvykacej kúry. Pretože NiQuitin CLEAR neobsahuje škodlivé látky obsiahnuté v tabaku, preto nemá také zdravotné riziko ako má fajčenie tabaku.

Liek sa používa ako podpora odvykania od fajčenia u dospelých fajčiarov.

2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako použijete NiQuitin CLEAR

Nepoužívajte NiQuitin CLEAR ak:

  • ak ste alergický na nikotín alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek tohto lieku (uvedených v časti 6).
  • ak ste nefajčiar alebo len príležitostný fajčiar.
  • ak ste nedávno prekonali srdcový infarkt, máte nestabilnú alebo zhoršujúcu sa angínou pektoris (bolesť na hrudníku) alebo máte závažné poruchy srdcového rytmu, ak ste nedávno prekonali mozgovú mŕtvicu.
  • tehotné a dojčiace ženy.
  • ak máte menej ako 18 rokov.

Upozornenia a opatrenia

Pred začatím liečby musíte byť presvedčení, že skutočne chcete prestať fajčiť. Nesmiete fajčiť počas odvykania. Odporúča sa účasť v programe na odvykanie od fajčenia. Ukázalo sa, že tieto programy boli úspešné pri odvykaní od fajčenia.

Predtým ako začnete používať NiQuitin CLEAR, obráťte sa na svojho lekára:

  • Pri zápalových alebo iných kožných ochoreniach.
  • Pri ochorení srdca alebo krvného obehu a pri vysokom krvnom tlaku.
  • Po prekonanej mozgovej príhode.
  • Pri závažnej poruche funkcie pečene a/alebo závažnej poruche funkcie obličiek.
  • Pri žalúdočnom alebo dvanástnikovom vrede.
  • Pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy.
  • Ak ste diabetik, závislý na inzulíne.
  • Ak máte epilepsiu.
  • Pri nádore nadobličiek (feochromocytómu).
  • Ak sa u vás objaví sčervenanie kože, opuch alebo vyrážka, mali by ste prerušiť liečbu nikotínovými náplasťami a obrátiť sa na svojho lekára.

Ak máte zápal ústnej dutiny, hltana, zápal žalúdka, zápal pažeráka.

Počas liečby nikotínovými náplasťami by ste mali úplne prestať fajčiť. V niektorých prípadoch môže byť prospešné používať súčasne viac ako jednu formu prípravku NiQuitin (ak ste silný fajčiar, fajčiaci viac ako 10 cigariet denne, alebo ak ste fajčiar, u ktorého došlo k návratu k fajčeniu po substitučnej terapii nikotínom (NRT), alebo keď liečba jedným prípravkom NiQuitin nestačí na kontrolu chuti fajčiť).

Na začiatku a ani počas liečby nikotínovými náplasťami NiQuitin CLEAR nesmiete užívať žiadnu inú formu nikotínu. Ak budete počas liečby náplasťami NiQuitin CLEAR fajčiť je pravdepodobné, že sa objavia nežiaduce účinky spôsobené vyššou hladinou nikotínu než je tomu pri samotnom fajčení alebo užití iných produktov obsahujúcich nikotín.

Maximálna dĺžka liečby je 10 týždňov. Dlhodobé užívanie nikotínu môže byť toxické a návykové.

V prípade závažnej alebo pretrvávajúcej reakcie v mieste aplikácie (ako je závažné začervenanie, svrbenie alebo edém kože) alebo pri generalizovanej kožnej reakcii (žihľavka, vyrážka alebo generalizované sčervenanie kože) treba prerušiť používanie nikotínových náplastí NiQuitin CLEAR a poradiť sa s lekárom.

Deti a dospievajúci

Bezpečnosť a účinnosť u detí a dospievajúcich fajčiarov nebola posudzovaná. Nikotínové náplasti NiQuitin CLEAR sa nesmú podávať deťom a dospievajúcim do 18 rokov. Množstvo nikotínu, ktoré dospelí fajčiari tolerujú môže vyvolať príznaky otravy alebo mať fatálne dôsledky, pokiaľ je NiQuitin CLEAR aplikovaný deťom alebo použitý deťmi. Aj použité NiQuitin CLEAR náplasti obsahujú dostatočné zvyškové množstvo nikotínu škodlivé pre deti. Je potrebné uchovávať náplasti mimo dosahu detí, a to aj použité náplasti.

Môže sa vyskytnúť prenesená závislosť na nikotíne.

Iné lieky a NiQuitin CLEAR

Ak teraz užívate alebo ste v poslednom čase užívali, či práve budete užívať ďalšie lieky, povedzte to svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.

Pri odvykaní od fajčenia liekom NiQuitin CLEAR sa bude množstvo nikotínu vo vašom tele postupne znižovať a môže dôjsť k zmene odpovede na súbežne podávané lieky. Ak súbežne užívate niektoré nižšie uvedené lieky, môže nastať potreba zmeny dávkovania. Sú to: kofeín (obsahujú niektoré lieky proti bolesti), teofylín (liečba prieduškovej astmy), imipramín alebo klomipramín (liečba depresie), inzulín (liečba cukrovky), propranolol a betablokátory (liečba vysokého krvného tlaku), pentazocín alebo fenacetín (liečba bolesti), fenylbutazón (nesteroidný protizápalový liek), izoprenalín (liečba poruchy srdcového rytmu), salbutamol (liečba prieduškovej astmy a chronickej obštrukčnej choroby pľúc).

Nikotín zvyšuje hladinu katecholamínov (hormóny (adrenalín a noradrenalín) vytvárané v dreni nadobličiek, upravujúce fungovanie organizmu pri zvýšenej aktivite).

Tehotenstvo, dojčenie a plodnosť

Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, ako začnete používať tento liek.

Škodlivý efekt nikotínu na zdravie matky a plodu je zreteľne preukázaný. Patrí k nemu nízka pôrodná hmotnosť, zvýšené riziko spontánneho potratu a zvýšená úmrtnosť. NiQuitin CLEAR sa preto nemá používať v tehotenstve a mali by ste prestať fajčiť bez použitia substitučnej liečby nikotínom.

Nikotín prechádza voľne do materského mlieka. Použitie lieku počas dojčenia sa neodporúča.

Vedenie vozidiel a obsluha strojov

Vplyv lieku NiQuitin CLEAR na schopnosť viesť vozidlo a obsluhovať stroje nie je známy. Mali by ste si však uvedomiť, že aj samotné prerušenie fajčenia môže spôsobiť zmeny v správaní, ktoré vás môžu v tomto zmysle ovplyvniť.

3. Ako používať NiQuitin CLEAR

Vždy používajte tento liek presne tak, ako je to uvedené v tejto písomnej informácii alebo ako vám povedal váš lekár alebo lekárnikAk si nie ste niečím istý, overte si to u svojho lekára alebo lekárnika.

Ak podstupujete odvykaciu kúru od fajčenia a používate nikotínové náplasti NiQuitin CLEAR, je dôležité, aby ste prestali fajčiť. Vyfajčenie čo i len jednej cigarety znižuje šancu na úspech.

Fajčenie pri súbežnej liečbe nikotínovými náplasťami lieku NiQuitin CLEAR zvýrazňuje nežiaduce účinky spojené s prerušením fajčenia.

Dávkovanie u dospelých (vrátane starších osôb)

Liečba nikotínovými náplasťami NiQuitin CLEAR sa zvyčajne začína podaním náplasti NiQuitin CLEAR 21 mg/24 h trasdermálna náplasť a znižuje sa podľa nasledujúcej dávkovacej schémy:

Dávka                                                                                                  Dĺžka liečby

Fáza 1 NiQuitin CLEAR 21 mg/24 h trasdermálna náplasť        Prvých 6 týždňov
Fáza 2 NiQuitin CLEAR 14 mg/24 h trasdermálna náplasť        Ďalšie 2 týždne
Fáza 3 NiQuitin CLEAR 7 mg/24 h trasdermálna náplasť          Posledné 2 týždne

Ak ste slabý fajčiar (fajčíte menej ako 10 cigariet denne) odporúča sa začať Fázou 2 (14 mg) počas 6 týždňov a potom znížiť dávku na NiQuitin CLEAR 7 mg/24 h trasdermálna náplasť v posledných 2 týždňoch.

Na dosiahnutie optimálnych výsledkov liečby je potrebné, aby liečba trvala 10 týždňov (8 týždňov u slabých fajčiarov alebo pacientov, ktorí znížili silu lieku).

Liečba však nemá trvať dlhšie ako 10 po sebe nasledujúcich týždňov.

S odstupom času ale môžete opakovať liečbu, ak ste užívali NiQuitin CLEAR a vo fajčení pokračujete alebo ste prestali fajčiť a znovu začali.

Je dôležité dodržať zostupný dávkovací program až do konca odvykacej kúry. Zvýši sa tým šanca na úspech liečby. Náplasti nepoužívajte dlhšie ako desať po sebe nasledujúcich týždňov.

V prípade, že začnete znovu fajčiť, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom ako dosiahnuť lepšie výsledky pri ďalšom použití náplastí NiQuitin CLEAR.

Kombinovaná terapia

Fajčiari môžu kombinovať transdermálne náplaste s perorálnymi formami nikotínu (žuvačka, pastilky). Kombinácia transdermálnych náplastí a perorálnych foriem nikotínu je účinnejšia ako samotná transdermálna náplasť.

Odporúčané dávkovanie prebieha v rovnakých krokoch, ako je uvedené vyššie. Užite pastilku/žuvačku prípravku NiQuitin, akonáhle pocítite náhlu chuť na cigaretu - odporúča sa priemerne 5-6 kusov denne. Neužívajte viac ako 15 kusov pastiliek/žuvačiek prípravku NiQuitin 1,5 mg/2mg za 24 hodín. Ak užívate NiQuitin 4 mg minipastilky/žuvačky, nemáte užívať viac ako 10 kusov za 24 hodín.

V užívaní pastiliek/žuvačiek prípravku NiQuitin máte pokračovať po dobu 2-3 mesiacov. Až pocítite menšiu chuť na nikotín, začnite dávkovanie postupne znižovať. Akonáhle denné užívanie znížite na 1-2 dávky, používanie má byť ukončené.

Odporúčané dávkovanie pri kombinovanej terapii:

Pre fajčiarov, ktorí fajčia viac ako 10 cigariet denne
Doba Náplaste NiQuitin Mini pastilky 1,5 a 4 mg/ NiQuitin žuvačky 2 mg a 4 mg
Krok 1:
6 týždňov
NiQuitin CLEAR 21 mg / 24 h Priemer: 5-6 kusov* denne**
Krok 2:
2 týždne
NiQuitin CLEAR 14 mg / 24 h Pokračujte v užívaní pastiliek / žuvačiek podľa potreby***
Krok 3:
2 týždne
NiQuitin CLEAR 7 mg / 24 h
Po 10 týždňoch Prestaňte používať náplaste NiQuitin CLEAR Postupne znižujte počet pastiliekžuvačiek. Keď denné užívanie znížite na 1-2 kusy, liečba by mala byť ukončená.

* Fajčiari, ktorí fajčia viac ako 20 cigariet, majú užívať 4 mg perorálnu dávku počas prvých 6 týždňov. Potom sa zníži na perorálnu dávku nižšej sily.
** Maximálna denná dávka pre 4 mg perorálne formy je 10 kusov pre 1,5 mg/2 mg perorálne formy je 15 kusov.
*** Maximálna denná dávka pre všetky perorálne formy lieku NiQuitin 4 mg je 10 kusov. Pre NiQuitin 2 mg žuvačky a pre pastilky NiQuitin 1,5 mg denná dávka musí byť nižšia ako 15 kusov.

Pre fajčiarov, ktorí fajčia menej ako 10 cigariet denne
Doba Náplaste NiQuitin pastilky 1,5 mg/ žuvačky  2 mg
Krok 2:
6 týždňov 
NiQuitin CLEAR 14 mg / 24 h Priemer: 5-6 kusov denne*
Krok 3:
2 týždne
NiQuitin CLEAR 7 mg / 24 h Pokračujte v užívaní pastiliek žuvačiek podľa potreby**
Po 8 týždňoch Prestaňte používať náplaste NiQuitin CLEAR Postupne znižujte počet pastiliek/minipastiliek/ žuvačiek. Keď denné užívanie znížite na 1-2 kusy, liečba by mala byť ukončená.

* Maximálna denná dávka pre perorálne formy 1,5 mg / 2 mg je 15 kusov.
** Pre NiQuitin 2 mg žuvačky a NiQuitin 1,5 mg pastilky denná dávka musí byť nižšia ako 15 kusov.

Náplasti NiQuitin CLEAR sa nesmú používať dlhšie ako 10 týždňov. Pre presné maximálne trvanie liečby akýmkoľvek perorálnym prípravkom NiQuitin ako sú NiQuitin pastilky alebo NiQuitin žuvačky si musíte prečítat písomnú informáciu špecifického lieku.

Ako a kde prilepiť náplasť?

Náplasť prilepte na čisté, suché miesto na koži bez ochlpenia alebo len málo ochlpené miesto a skontrolujte, či pevne drží na koži. Vyhnite sa miestam, kde koža vytvára záhyby alebo sa pohybuje (napr. nad kĺbmi).

Rovnako vynechajte miesta, kde je koža začervenaná, poranená alebo podráždená.

  • Náplasť nevyberajte z uzavretého ochranného vrecka, skôr ako ste pripravený si ju prilepiť.
  • Vrecko otvorte odstrihnutím jeho okraja pozdĺž prerušovanej čiary. Dbajte o to, aby nedošlo k poškodeniu náplasti.
  • Opatrne vyberte náplasť. Priehľadná ochranná vrstva pokrýva lepivú stranu náplasti. Táto strana náplasti sa nalepí na kožu.
  • Náplasť držte lepkavou stranou k sebe. Odstráňte polovicu ochrannej vrstvy od stredu po okraj. Držte náplasť za okraj a zložte ostávajúcu polovicu ochrannej vrstvy, lepivej vrstvy sa dotýkajte čo najmenej.
  • Ihneď priložte náplasť NiQuitin CLEAR lepivou stranou na kožu a na 10 sekúnd ju pevne pritlačte dlaňou. Skontrolujte, či je náplasť dobre prilepená, najmä na okrajoch.
  • Počas prikladania náplasti sa nedotýkajte očí a nosa. Po nalepení si vždy umyte ruky len vodou.

Nepoužívajte mydlo, môže zvýšiť vstrebávanie nikotínu.

  • Voda nepoškodí náplasť NiQuitin CLEAR, pokiaľ je dobre nalepená. S náplasťou NiQuitin CLEAR sa môžete krátko kúpať, plávať alebo sprchovať.

Ako meniť náplasti?

Nová náplasť sa lepí 1-krát denne vždy v rovnaký čas, najlepšie krátko po prebudení. Náplasť ponechajte na mieste nalepenia 24 hodín. Pre nalepenie novej náplasti zvoľte vždy iné miesto na koži. Na rovnaké miesto možno náplasť prilepiť najskôr po 7 dňoch.

Odstránenú použitú náplasť preložte na polovicu lepivou stranou k sebe, vložte ju do vrecka, z ktorého ste práve vybrali novú náplasť. Vrecko s použitou náplasťou vyhoďte tak, aby bolo mimo dosahu detí a drobných domácich zvierat. V prípade, že ste zabudli vymeniť náplasť v obvyklý čas, vymeňte ju čo najskôr a pokračujte v pôvodnej časovej schéme.

U väčšiny osôb NiQuitin CLEAR náplasť drží na koži veľmi dobre. Niekedy dôjde k odlepeniu náplasti. Ak sa tak stane počas dňa, nalepte si novú náplasť na iné suché, očistené miesto. Pokračujte v pôvodnej časovej schéme.

Ak vám to vyhovuje, môžete náplasť odstrániť pred spaním (asi po 16 hodinách) a novú náplasť si nalepiť po prebudení. Odstránenie náplasti po 16 hodinách však znižuje účinok náplasti na chuť fajčiť po prebudení (craving).

Pri náhodnom použití lieku dieťaťom ihneď vyhľadajte lekára.

Ak použijete viac náplastí NiQuitinu CLEAR, ako máte

Môže vám byť zle od žalúdka, môže sa vám točiť hlava, môžete mať studený pot, byť bledý, sliniť, vracať, mať bolesti brucha, poruchy sluchu a videnia, triasť sa, byť zmätený a slabý, mať nízky krvný tlak, necítiť sa dobre. Odstráňte všetky náplasti, kožu umyte len vodou bez mydla (nesmie sa použiť mydlo, pretože môže zvýšiť vstrebanie nikotínu) a osušte. Ihneď vyhľadajte lekára a ukážte mu použité balenie alebo túto písomnú informáciu.

Ak si náplasť nalepilo dieťa alebo ju zjedlo, odstráňte náplasť, kožu umyte len vodou bez mydla a osušte. Ihneď vyhľadajte lekára a ukážte mu použité balenie alebo túto písomnú informáciu.

Nepoužívajte viac ako jednu náplasť počas 24 hodín.

Predávkovanie z užitia

Potrebné je bezodkladne prerušiť všetok prísun nikotínu a pacient má okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Treba podávať aktívne uhlie po celý čas ako je nikotínová náplasť v tráviacom trakte, pretože uvoľňovanie nikotínu pokračuje niekoľko hodín.

Ak zabudnete použiť náplasť NiQuitin CLEAR

Neužívajte dvojnásobnú dávku, aby ste nahradili vynechanú dávku. Vymeňte alebo nalepte ju ihneď, len čo si spomeniete. Potom pokračujte podľa schémy ako predtým.

4. Možné vedľajšie účinky

Tak ako všetky lieky, aj nikotínová náplasť NiQuitin CLEAR môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého. V odporúčaných dávkach NiQuitin CLEAR nespôsobuje žiadne závažné vedľajšie účinky.

Ukončenie fajčenia môže spôsobiť niektoré príznaky spojené s odvykaním od fajčenia ako napr. pocit slabosti, závraty, bolesti hlavy, kašeľ a príznaky podobné chrípkovým príznakom. Príznaky ako zmeny nálady, nespavosť, depresia, podráždenosť, úzkosť, ospalosť, nepokoj, nervozita, neschopnosť sústrediť sa, poruchy spánku, môžu súvisieť s abstinenčnými príznakmi spojenými s ukončením fajčenia.

Ďalšie vedľajšie účinky sú uvedené nižšie – sú zoradené do skupín podľa frekvencie, s akou sa vyskytujú:

Veľmi časté (vyskytujú sa u viac ako 1 z 10 osôb)

  • kožné reakcie v mieste, kde bola náplasť priložená
  • poruchy spánku vrátane nespavosti a abnormálne sny
  • nevoľnosť, vracanie
  • bolesť hlavy
  • závraty

Časté (vyskytujú sa u menej ako 1 z 10 osôb)

  • nervozita
  • triaška
  • dýchavičnosť
  • kašeľ
  • zápal sliznice hltana
  • tráviace ťažkosti
  • bolesti brucha
  • hnačka, zápcha, sucho v ústach
  • zvýšené potenie
  • bolesti kĺbov, svalov, hrudníka a končatín
  • únava alebo slabosť
  • búšenie srdca

Menej časté (vyskytujú sa u menej ako 1 zo 100 osôb)

  • precitlivenosť
  • zrýchlená činnosť srdca
  • malátnosť, chrípkové príznaky

Veľmi zriedkavé (vyskytujú sa u menej ako 1 z 10 000 osôb)

  • kožné reakcie
  • citlivosť kože na slnečné žiarenie
  • symptómy závažnej alergickej reakcie, ktoré zahŕňajú dýchavičnosť alebo zvieranie na hrudníku, vyrážku a pocit na omdletie

Samotné náplasti môžu niekedy spôsobiť mierne začervenanie a pocit svrbenia, pálenia a mravčenia v mieste nalepenia náplasti. Toto zvyčajne rýchlo mizne po odstránení náplasti. Zriedkavo sa môžu objaviť závažnejšie reakcie v mieste nalepenia náplasti. V tomto prípade prerušte používanie náplasti a poraďte sa s lekárom.

Hlásenie vedľajších účinkov

Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii. Vedľajšie účinky môžete hlásiť aj priamo na národné centrum hlásenia uvedené v Prílohe V. Hlásením vedľajších účinkov môžete prispieť k získaniu ďalších informácií o bezpečnosti tohto lieku.

Aké sú príznaky predávkovania liekom?

Prejavy a príznaky predávkovania nikotínovou náplasťou NiQuitin CLEAR sú rovnaké ako príznaky pri otrave nikotínom. Patria k nim bledosť, studený pot, nevoľnosť, slinenie, vracanie, bolesti brucha, hnačka, bolesť hlavy, závraty, poruchy sluchu a videnia, triaška, zmätenosť a slabosť. Po silnom predávkovaní sa môže dostaviť vyčerpanosť, pokles krvného tlaku, poruchy dýchania, ktoré môžu vyústiť až do zlyhania dýchania, menej často do srdcového zlyhania.

5. Ako uchovávať NiQuitin CLEAR

Uchovávajte pri teplote do 30 °C.

Tento liek uchovávajte mimo dohľadu a dosahu detí.

Náplasti ponechávajte v ochranných vreckách v škatuľke dovtedy, kým ich budete chcieť meniť. Uložte ich na bezpečnom mieste.

Nepoužívajte náplasti, ktoré sú v poškodenom alebo otvorenom vrecku. Jemné zožltnutie lepivej strany náplasti je normálne.

Nepoužívajte tento liek po dátume exspirácie, ktorý je uvedený na škatuľke. Dátum exspirácie sa vzťahuje na posledný deň v danom mesiaci.

Nelikvidujte lieky odpadovou vodou alebo domovým odpadom. Nepoužitý liek vráťte do lekárne. Tieto opatrenia pomôžu chrániť životné prostredie.

6. Obsah balenia a ďalšie informácie

Čo NiQuitin CLEAR obsahuje

Liečivo

NiQuitin CLEAR 7 mg/24 h trasdermálna náplasť: Nikotín 36 mg v 1 náplasti; 7 mg sa uvoľní počas 24 hodín

NiQuitin CLEAR 14 mg/24 h trasdermálna náplasť: Nikotín 78 mg v 1 náplasti; 14 mg sa uvoľní počas 24 hodín

NiQuitin CLEAR 21 mg/24 h trasdermálna náplasť: Nikotín 114 mg v 1 náplasti; 21 mg sa uvoľní počas 24 hodín

Ďalšie zložky sú: kopolymér etylénu s vinylacetátom, polyisobutylénová adhezívna fólia, polyetylén vysokej hustoty, polyetyléntereftalát, zložená polyesterová fólia a biely atrament.

Ako vyzerá NiQuitin CLEAR a obsah balenia

7 alebo 14 vreciek s náplasťou v škatuľke.

Držiteľ rozhodnutia o registrácii

OMEGA PHARMA a.s., Vídeňská 188/119d, 619 00 Brno – Dolní Heršpice, Česká republika

Výrobca

LTS Lohmann Therapie-Systeme AG, Lohmannstrasse 2, 56626 Andernach, Nemecko Famar A.V.E. Avlon Plant (48th), Avlona Attiki, 19011 Athens - Lamia, Grécko

Táto písomná informácia bola naposledy aktualizovaná v auguste 2021.

Otázky (0)

Nová otázka

Opýtajte sa, prosím, len ohľadom tohoto produktu. Otázku na iný produkt položte prosím na stránke požadovaného produktu. Pre odoslanie otázky nie je potrebná registrácia.

(nepovinné)
*(potrebný pre notifikáciu o zverejnení odpovede na otázku)
Viac o tomto produkte môžete nájsť na stránkach spoločnosti ADC »