Maxi-Kalz 1000 mg 10 šumivých tabliet

tbl eff 1000 mg (tuba PP) 1x10 ks

Kód tovaru:

EAN: 9088880194126

4,77 € s DPH

Jednotková cena za tbl0,48 €

Nakúpte ešte za 40,00 € a máte dopravu zadarmo (Cena dopravy je: 3,00 €)

O produkte

Maxi-Kalz je liek obsahuje vápnik a používa sa na liečbu stavov s nedostatkom vápnika rôzneho pôvodu.Maxi-Kalz nedráždi žalúdok.

Detaily

Indikácie: Liek obsahuje vápnik a používa sa na liečbu stavov s nedostatkom vápnika rôzneho pôvodu. Dostatočný prísun vápnika je nevyhnutný pre rast kostí a zubov a pre normálnu funkciu svalovej sústavy, nervovej sústavy, zrážanie krvi, na funkciu a stabilitu bunkovej steny. Okrem toho sa používa pri liečbe alergicky podmienených ochoreniach. Denná potreba vápnika sa pohybuje medzi 500 mg – 2000 mg. Pri nevyváženej strave, v období rastu, počas tehotenstva a dojčenia sa odporúča podporiť prísun vápnika.

Liek je určený na:

  • pokrytie zvýšenej potreby vápnika, najmä počas rastu, tehotenstva a dojčenia,
  • zabránenie nedostatku vápnika a ako podporná liečba pri osteoporóze (rednutí kostí).

Kontraindikácie: Pacienti so známou precitlivenosťou na liečivo alebo na ktorúkoľvek z pomocných látok uvedených. Liek Maxi-Kalz je ďalej kontraindikovaný pri hyperkalciémii (napr. pri hyperparatyreóze, predávkovaní vitamínom D, tumoroch zvyšujúcich hladinu vápnika v krvi ako plazmocytóm, kostné metastázy, v akútnom štádiu osteoporózy vzniknutej pri imobilizácii), akútnom zlyhaní obličiek, hyperkalciúrii, obličkových kameňoch obsahujúcich vápnik. Pri chronickej infekcii močových ciest baktériami štiepiacimi ureu (riziko vzniku struvitových konkrementov).

Tehotenstvo a dojčenie: Maxi-Kalz sa môže užívať počas gravidity a dojčenia.

Dávkovanie: Podľa predpisu lekára, 1-1/2 tablety denne. Šumivú tabletu treba rozpustiť v pohári vody (približne ¼ litra) a vypiť.

Upozornenie: Uchovávajte na tmavom a suchom mieste pri teplote do 25°C, mimo dohľadu a dosahu detí! Dodržujte doporučené dávkovanie a terapeutický režim. Pred použitím si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa pribalenú k lieku. V prípade nejasností sa informujte u lekára alebo lekárnika. Nepoužitý liek vráťte do lekárni, pomôžete tak chrániť životné prostredie! Nepoužívajte po dátume exspirácie!

Vlastnosti

Účinná látka uhličitan vápenatý
Množstvo účinnej látky v 1 dávke lieku 2500 mg/ 1eff tbl
Lieková forma šumivé tablety
Koľko dní Vám vydrží balenie 20

Na stiahnutie

Napísať hodnotenie

Schválený text k rozhodnutiu o prevode, ev. č.: 2016/05042-TR

Príloha č. 2 k notifikácii o zmene, ev. č.: 2016/00082-ZIB

Písomná informácia pre používateľa

Maxi-Kalz 500

500 mg šumivé tablety

Maxi-Kalz 1000

1000 mg šumivé tablety

uhličitan vápenatý

Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete používať tento liek, pretože obsahuje pre vás dôležité informácie.

Vždy používajte tento liek presne tak, ako je to uvedené v tejto písomnej informácii alebo ako vám povedal váš lekár, lekárnik alebo zdravotná sestra.

- Túto písomnú informáciu si uschovajte. Možno bude potrebné, aby ste si ju znovu prečítali.

- Ak potrebujete ďalšie informácie alebo radu, obráťte sa na svojho lekárnika.

- Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii. Pozri časť 4.

- Ak sa nebudete cítiť lepšie alebo sa budete cítiť horšie, musíte sa obrátiť na lekára.

V tejto písomnej informácii sa dozviete:

1. Čo je Maxi-Kalz a na čo sa používa

2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako užijete Maxi-Kalz

3. Ako užívať Maxi-Kalz

4. Možné vedľajšie účinky

5. Ako uchovávať Maxi-Kalz

6. Obsah balenia a ďalšie informácie

1. Čo je Maxi-Kalz a na čo sa používa

Maxi-Kalz je liek s obsahom vápnika, ktorý sa používa na liečbu stavov s nedostatkom vápnika rôzneho pôvodu. Dostatočný prísun vápnika je nevyhnutný pre rast kostí a zubov a pre normálnu funkciu svalovej sústavy, nervovej sústavy, zrážanie krvi, na funkciu a stabilitu bunkovej steny. Okrem toho sa používa pri liečbe alergicky podmienených ochoreniach.

Denná potreba vápnika sa pohybuje medzi 500 mg – 2000 mg. Pri nevyváženej strave, v období rastu, počas tehotenstva a dojčenia sa odporúča podporiť prísun vápnika.

Liek je určený na:

- pokrytie zvýšenej potreby vápnika, najmä počas rastu, tehotenstva a dojčenia

- zabránenie nedostatku vápnika a ako podporná liečba pri osteoporóze (rednutí kostí).

Ak sa nebudete cítiť lepšie alebo sa budete cítiť horšie, musíte sa obrátiť na lekára.

2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako užijete Maxi-Kalz

Neužívajte Maxi-Kalz

- ak ste alergický na uhličitan vápenatý alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek tohto lieku (uvedených v časti 6),

- ak máte zvýšený obsah vápnika v krvi (napr. pri nadmernej činnosti prištítnych teliesok, pri predávkovaní vitamínom D, pri tumoroch spôsobujúcich odvápnenie ako sú plazmocytómy, pri kostných metastázach a pri rýchlom úbytku kostnej hmoty spôsobenom znehybnením (napr. pri pripútaní na lôžko po ťažkých úrazoch)),

- ak máte ťažké zlyhanie obličiek,

- ak máte zvýšené vylučovanie vápnika močom,

- ak ste náchylný na obličkové kamene,

- chronické infekcie močových ciest spôsobené baktériami, ktoré rozkladajú močovinu (nebezpečenstvo tvorby kameňov).

Upozornenia a opatrenia

Predtým, ako začnete používať Maxi-Kalz, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru.

Pri zvýšenom vylučovaní vápnika do moču (viac ako 300 mg za 24 hodín) ako aj pri chronickom zlyhaní obličiek alebo v prípadoch tvorby kameňov v močových cestách sa musí vylučovanie vápnika kontrolovať laboratórne. Pri zvýšenom vylučovaní sa musí dávkovanie znížiť alebo liečba vápnikom prerušiť. Počas liečby vápnikom je nutné vyhýbať sa vysokým dávkam vitamínu D, pokiaľ nie sú špeciálne určené. Je potrebná opatrnosť pri súčasnom podávaní liekov na srdcovú nedostatočnosť (digitalisové glykozidy).

Pri použití vápnika na liečbu osteoporózy je treba mať na zreteli, že vápnik samotný nemá vplyv na zvyšované rednutie kostí spôsobené nečinnosťou, nedostatkom pohlavných hormónov, nadmernou konzumáciou alkoholu atď.

Upozornenie pre chorých na cukrovku:

Liek je vhodný pre diabetikov, pretože šumivé tablety neobsahujú cukor.

Iné lieky a Maxi-Kalz

Ak teraz užívate, alebo ste v poslednom čase užívali, či práve budete užívaťďalšie lieky, povedzte to svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.

Pri súčasnom podávaní liekov proti srdcovej nedostatočnosti (digitalisové glykozidy) sa poraďte s lekárom, pretože vápnik zosilňuje účinok týchto liekov a zhoršuje ich znášanlivosť.

Pri súčasnom podávaní vysokých dávok vápnika a vitamínu D spolu s verapamilom (liek na liečbu porúch srdcového rytmu) sa pozorovalo zníženie jeho účinku.

Vápnik môže brzdiť vstrebávanie fluoridov, tetracyklínov alebo prípravkov s obsahom železa z čreva, preto sa odporúča dodržiavať najmenej trojhodinovú prestávku medzi užívaním vápnika a týchto liekov.

Ak sa súčasne užívajú lieky na neutralizáciu žalúdkovej kyseliny s obsahom hliníka, môže sa zvýšiť vstrebávanie hliníka do organizmu.

Vitamín D zvyšuje vstrebávanie vápnika, kortikosteroidy môžu ovplyvniť vstrebávanie vápnika.

Maxi-Kalz a jedlo a nápoje

Šumivé tablety Maxi-Kalz sa nemajú užívať súčasne s potravinami, ktoré obsahujú kyselinu šťaveľovú (špenát, rebarbora) alebo fytovú (otruby, celozrné produkty).

Tehotenstvo, dojčenie a plodnosť

Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom predtým, ako začnete užívať tento liek.

Maxi-Kalz sa môže užívať počas tehotenstva a dojčenia.

Vedenie vozidiel a obsluha strojov

Liek nemá žiaden vplyv na schopnosť viesť vozidlá a obsluhovať stroje.

Maxi-Kalz obsahuje sodík

Maxi-Kalz 500 obsahuje 56,46 mg sodíka v dávke.

Maxi-Kalz 1000 obsahuje 5,24 mg sodíka v dávke.

Má sa vziať do úvahy u pacientov so zníženou funkciou obličiek alebo u pacientov na diéte s kontrolovaným obsahom sodíka.

3. Ako užívať Maxi-Kalz

Vždy užívajte tento liek presne tak, ako je to uvedené v tejto písomnej informácii alebo ako vám povedal váš lekár, lekárnik alebo vaša zdravotná sestra. Ak si nie ste niečím istý, overte si to u svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnej sestry.

Odporúčaná dávka je:

Maxi-Kalz 500:

Podľa predpisu lekára, 1 až 3 tablety denne.

Maxi-Kalz 1000:

Podľa predpisu lekára, 1 až 1 a ½ tablety denne.

Tabletu treba rozpustiť v pohári vody (približne ¼ litra) a vypiť.

Poznámka pre diabetikov: vhodné pre diabetikov, pretože neobsahuje cukor.

Trvanie liečby závisí od ochorenia.

Ak užijete viac Maxi-Kalzu, ako máte

Pri hyperkalciémii (nadmerné množstvo vápnika v krvi) môžu byť prítomné poruchy srdcového rytmu, pri hyperfosfatémii (zvýšené množstvo fosfátov v krvi) so súčasnou hyperkalciémiou (zvýšená hladina vápnika v krvi) sa môžu tvoriť kamene.

Ak zabudnete užiť Maxi-Kalz

Neužívajte dvojnásobnú dávku, aby ste nahradili vynechanú tabletu.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky týkajúce sa použitia tohto lieku, opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika.

4. Možné vedľajšie účinky

Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

V zriedkavých prípadoch sa pozorovali poruchy v žalúdočno-črevnom trakte (nadúvanie, zápcha, hnačka). Pri vyššom dávkovaní sa môže zvýšiť hladina vápnika v krvi a môže sa zvýšiť vylučovanie vápnika močom.

Hlásenie vedľajších účinkov

Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii. Vedľajšie účinky môžete hlásiť aj priamo na národné centrum hlásenia uvedené v Prílohe V. Hlásením vedľajších účinkov môžete prispieť k získaniu ďalších informácií o bezpečnosti tohto lieku.

5. Ako uchovávať Maxi-Kalz

Tento liek uchovávajte mimo dohľadu a dosahu detí.

Uchovávajte pri teplote do 25°C, v dobre uzavretom pôvodnom obale, na ochranu pred vlhkosťou a svetlom.

Nepoužívajte tento liek po dátume exspirácie, ktorý je uvedený na škatuli a tube po EXP (skratka používaná pre dátum exspirácie). Dátum exspirácie sa vzťahuje na posledný deň v danom mesiaci.

Nelikvidujte lieky odpadovou vodou alebo domovým odpadom. Nepoužitý liek vráťte do lekárne. Tieto opatrenia pomôžu chrániť životné prostredie.

6. Obsah balenia a ďalšie informácie

Čo Maxi-Kalz obsahuje

Maxi-Kalz 500

Liečivo: jedna šumivá tableta obsahuje 1250 mg uhličitanu vápenatého (čo zodpovedá 500 mg vápnika).

Ďalšie zložky sú kyselina citrónová, cyklamát sodný, sodná soľ sacharínu, pomarančová aróma, hydrogénuhličitan sodný, racemát kyseliny jablčnej, uhličitan sodný.

Maxi-Kalz 1000

Liečivo: jedna šumivá tableta obsahuje 2500 mg uhličitanu vápenatého (čo zodpovedá 1000 mg vápnika).

Ďalšie zložky sú kyselina citrónová, cyklamát sodný, sodná soľ sacharínu, citrónová aróma.

Ako vyzerá Maxi-Kalz a obsah balenia

Maxi-Kalz 500 sú okrúhle, ploché, biele tablety s ružovými čiastočkami, s vôňou a príchuťou pomaranča.

Maxi-Kalz 1000 sú okrúhle, ploché, biele tablety s príchuťou citróna.

Veľkosť balenia:

Maxi-Kalz 500: Polypropylénová tuba s bielym vrchnákom, obsahujúca 20 tabliet.

Maxi-Kalz 1000: Polypropylénová tuba s bielym vrchnákom, obsahujúca 10 tabliet.

Držiteľ rozhodnutia o registrácii a výrobca

Držiteľ rozhodnutia o registrácii:

MEDA Pharma spol. s.r.o., Trnavská cesta 50, 821 02 Bratislava, Slovenská republika

Výrobca:

HERMES PHARMA GmbH, Allgäu 36, 9400 Wolfsberg, Rakúsko

Táto písomná informácia bola naposledy aktulizovaná v novembri 2016.

Otázky (0)

Nová otázka

Opýtajte sa, prosím, len ohľadom tohoto produktu. Otázku na iný produkt položte prosím na stránke požadovaného produktu. Pre odoslanie otázky nie je potrebná registrácia.

(nepovinné)
*(potrebný pre notifikáciu o zverejnení odpovede na otázku)
Viac o tomto produkte môžete nájsť na stránkach spoločnosti ADC »